Resevaccinationer

Hitta din vaccinationsklinik i Stockholm

Planerar du en resa bör du fundera på vilken typ av vaccinationer som eventuellt behövs. I många fall bör du vaccinera dig innan avresan. Detta beror dock på vilket land du ska besöka, årstid och tid på året du reser, vad du planerar att göra i landet, hur lång din resa är samt din ålder och hälsa.

Du bör få din vaccination minst åtta veckor innan du reser för att vaccinet tid att verka. Be din husläkare eller sjuksköterska om råd angående vaccinationer inför resor. De kommer att kunna informera dig vilka typ av vaccin du behöver för att skydda dig från specifika sjukdomar. Du kan också hitta information genom att gå surfa på internet, där du kan hitta mer information om de länder du planerar att besöka och lära dig om eventuella sjukdomar.

Vaccin som behövs varierar från land till land, dessa klassificeras i tre olika typer av grupper; rutin, rekommenderas och krävs.

Rutinvaccinationer

Rutinvaccinationer är vacciner som är väsentliga för att skydda dig från sjukdomar som är vanliga i olika delar av världen. Se till att du och din familj är uppdaterade med din innan planerad avresa för att skydda Er från smittsamma sjukdomar.

Rekommenderade vaccinationer

Rekommenderade vaccinationer skyddar resenärer från sjukdomar som finns i andra delar av världen. Rekommenderade vaccinationer hjälper resenärerna att skydda sig mot infektionssjukdomar. Denna typ av vaccination är beroende av olika faktorer som destination, om du bor på landsbygden eller i städerna, årstid, ålder, hälsa och dina tidigare vaccinationer.

Obligatorisk Vaccination

Det finns få obligatoriska vaccinationer som krävs av det internationella hälsoreglementet. En av dem är vaccin mot gula febern. Detta vaccin krävs när du reser till vissa länder söder om Sahara och i tropiska länder i Sydamerika. Regeringen i Saudiarabien kräver meningokockvaccin under tiden för Hajj.
Om du redan nu vet om at du kommer att behöva vaccinera dig innan avresan rekommenderar vi dig att ta vaccinet i god tid. Vaccination kommer inte bara hjälpa till att hålla dig och din familj säker, men det hjälper också till att förebygga smittsamma sjukdomar. Detta kommer att bidra till att förhindra spridning av skadliga sjukdomar från ett land till ett annat på så sätt förebygga epidemier.